Triggerpoints

Je werkt hard aan je herstel periode na ziekte, je bent misschien (gedeeltelijk ) aan het werk en/of je hebt bijna al je dagelijkse dingen weer opgepakt. Misschien niet alles maar je bent al heel ver. Je weet natuurlijk wel dat niet alles meer wordt zoals het was, maar je bent goed op weg.

En dan gebeurd er iets. Zomaar uit het niets. Je wordt geraakt. Dat kan door van alles en je bent van slag.

Wat zijn triggerpoints?

Je komt iemand tegen die je van vroeger kent en hoort over haar/zijn leven. Je ervaart het verschil tussen jou en die ander. En voelt de pijn, het verdriet van wat jou is overkomen. En hoe anders jouw leven nu is.

Of er is een belangrijke dag , een reünie, een dag vol feestelijkheden en fysieke activiteiten.

In eerste instantie denk je, wat leuk zeg, die uitnodiging. En dan gelijk daarna vraag je je af, hoe ga ik dit doen? Ga ik niets zeggen en doen of er niets aan de hand is of ga ik melden en aangeven dat ik bepaalde dingen niet ga meedoen of eerder wegga. En wil ik dan de vragen, die blikken van anderen?

Maar ook een geur of liedje kan je terugbrengen naar je leven voordat je ziek werd.

Je kan door deze onverwachte dingen behoorlijk uit je evenwicht worden gebracht.

 

Oorzaken van triggerpoints

Deze gevoelens horen bij je verwerkingsproces (rouwproces). Weet dat dit erbij hoort, hoe vervelend ook. Misschien had je gedacht en ik had dat zeker gehoopt, dat je deze gevoelens achter je kan laten en dat je het een plaatsje had gegeven. Maar weet dat deze gevoelens heel gewoon en normaal zijn. Ze horen bij een verwerkingsproces. En dit betekent zeker NIET dat je weer terug bij af bent. De dalen zullen minder diep worden en de pieken steeds hoger.

Lichamelijk en psychologisch

Je zal deze terugslag lichamelijk en psychisch ervaren. Lees over hoe je hiermee kan omgaan in mijn andere blogs: https://www.wending-mentalcoach.nl/blog-1-van-3-wat-is-zelfzorg-of-wel-zorgen-voor-jezelf/ en https://www.wending-mentalcoach.nl/verlies-van-gezondheid-een-rouwproces/

Het belangrijkste is dat als je  hier tegen aanloopt, het verdriet de ruimte geeft. Zorg goed voor jezelf dus wees lief voor jezelf. Het kan soms opluchten om er even over te praten, zoek iemand die vertrouwd voelt. En met wie je in alle openheid over je verdriet kunt praten. Geef aan dat je een luisterend oor wilt. De ander zal proberen jouw pijn, op te lossen of over te nemen. Maar dat is niet de oplossing. Het zal de pijn (even) verminderen of verzachten maar het rouwproces wordt het niet beter van als je de verkorte route neem. De pijnljike triggers ga je hiermee uit de weg.

Wat kan je er zelf tegen doen?

Wat ik zie en ervaar bij mijn mijzelf en mijn cliënten dat nabijheid, verbinding en steun je helpen om door deze moeilijke processen heen te gaan. Je de kracht en het vertrouwen geven om jezelf aan te kunnen kijken. Waarna je vanuit compassie naar jezelf, de pijnlijke momenten de kans geeft om te kunnen helen.

De weg hieruit is niet er omheen, maar er door heen. En vanuit de kracht waarmee je bent gekomen na je ziekte, is deze weg niet makkelijk maar zeker voor jou als doorzetter te volbrengen.

Vind je het moeilijk om je omgeving  te belasten met je verdriet of wil je een onafhankelijke persoon met kennis over dit soort zaken betrekken bij hoe je dit het beste kan doen. Of lukt het je niet om uit een terugval te komen. Neem dan vrijblijvend contact met me op. Dan praten we er over en kijken wij samen of ik je kan begeleiden in dit proces.

 

Warme groet,

Wendy de Graaf