Is je ziekteproces in rustiger vaarwater? Wat is dan de beste stap?
Waarom balans in lichaam en geest?
Om te bepalen wat voor jou de beste stap is, is het van belang dat je lichaam en geest in balans is.
Je ziekte is in ‘rustiger’ vaarwater gekomen. Je kan je nu wat meer naar buiten richten, op wat er nog meer is om je heen en zelfs een blik op de toekomst werpen. Je kruipt uit je coconnetje.
Je bent (nog) niet wie je was voordat je ziek werd. En je vraagje je af: wat is nu mijn volgende stap.
De medische ondersteuning wordt steeds minder dus nu sta je er “alleen” voor.
En dan verrijst de vraag, hoe bepaal ik wat voor mij het juiste pad is, de juiste weg.
Wat zijn de gevolgen van niet in balans zijn?
Het in balans zijn, is belangrijk om een goede keuze te maken over je vervolgstap. Dit lijkt een opendeur, maar dat is in de praktijk niet zo.
Vanuit het medische circuit komend, zitten veel mensen in de denkstand (een overlevingsstrategie wat vaak heel nuttig kan zijn in zo een periode). Maar als je alleen denkt, ben je niet in contact met je gevoel.
Het bepalen wat voor jou de beste vervolgstap is, vereist dat denken, voelen en doen in balans zijn.
Als je vanuit denk- of doe-modus bijvoorbeeld vervolg therapieën*), ander werk, nieuwe medische trajecten opstart die niet in balans zijn met wat je nodig hebt (je gevoel) zal het eindresultaat niet uitpakken zoals je dat had gewild. Resultaat kan zijn: tijdelijke verergering chronische vermoeidheid, teleurstelling, (hoge en/of onnodige) kosten en een emotionele dip.
Zelf heb ik bijna alle therapieën en medische second opions wel gehad. En ik weet dat het opkrabbelen na een therapie die uiteindelijk niet aan mijn gewenste uitkomst voldeed, niet makkelijk is.
(*note: natuurlijk neem je altijd wat mee uit deze therapieën maar DE oplossing was het voor mij niet.)
Hoe kom je in balans?
In balans kom je door te vertragen, vertragen en nog eens te vertragen. Zelfs even stil te staan. En dat vereist veel kracht en moed. Want stil zijn, zorgt dat je stilstaat bij wat er is gebeurd en wat dit voor je betekent, en ook dat je nadenkt over hoe nu verder.
Hoe kom je in contact met je gevoel? Voor de een is dit, je even terugtrekken bijvoorbeeld in een huisje op de hei, de ander kan dit door te mediteren, zingen of te tekenen. Een ander weer doet dat door te schrijven.
Zelf heb ik veel baat gehad bij wandelen in de natuur samen met mijn hond Gijs. Daarna gesprekken met een natuurcoach die mij hielp om onder woorden te brengen waarom ik bepaalde nieuwe “wegen” aan mij voorbij liet gaan, of sommige wegen wel insloeg. Mijn blinde vlekken en mijn overtuigingen werden helder. Ik deed veelal alles vanuit mijn denken, ging gewoon door alsof alles was zoals vroeger en dacht dat mijn omgeving van mij verlangde. Wat ik echt wilde, voelde en nodig had, daar ging ik aan voorbij.
Ik had hulp nodig om balans te vinden in mijn denken, voelen en doen om goede stappen te kunnen nemen over hoe ik mijn toekomst wilde invullen.
Wil je geen uitputtend, energievretend, lange zoektocht?
Denk je dat hulp nodig hebt om je vervolgstap na ziekte te nemen en wil je het risico verkleinen dat je dit alleen doet vanuit je denken en doen? Kijk dan eens op mijn website: www.wending-mentalcoach.nl of vraag een vrijblijvende intake aan.
Een warme groet, Wendy
Lees ook mijn blog over het onderwerp: Blog 3 van 3 | Wat is zelfzorg? Of wel, zorgen voor jezelf!
Recent Comments