Hoe kun je zelfzorg inbouwen in je dagelijks leven?

 

  1. Leer te herkennen en voelen wanneer je over je eigen grenzen heengaatPak een klein aantal activiteiten op een dag. En schrijf daarna op hoe je je aan het einde van de dag voelt. Dit doe je voor een periode en evalueert elke week en wanneer nodig stuur je bij. Zo wordt het je steeds duidelijker welke activiteiten en combinaties van activiteiten klachten opleveren. Zelf heb ik snel klachten als ik veel achter de computer zit en steeds switch tussen zaken. Zoals een mail schrijven, tussendoor een telefoontje beantwoorden en een afspraak plannen met meerdere personen. En als dit patroon zich een paar uur achter elkaar herhaalt dan ben ik ‘s avonds helemaal uitgeput. Ik merk het dan als ik naar zolder loop om iets te halen en al s ik daar dan ben, me afvraag waarvoor liep ik nou naar boven.

    Dus luister naar de signalen van je lichaam! Zelfzorg betekent dat je jouw behoeften kent en ze ook respecteert

  1. En gelijktijdig ga je aan de slag met luisteren naar je lichaam 

Drink je genoeg water? Slaap je voldoende? Eet je regelmatig en ook wat goed voor je is? Heb je genoeg lichaamsbeweging in je dagelijkse routine? Een heerlijke maaltijd, een beetje sporten of een lekkere wandeling kunnen wonderen doen. De rustgevende invloed van een wandeling in de natuur, die voor iedereen beschikbaar is, doet wonderen. Zelfzorg begint met lichamelijke basisbehoeften.

Ik adviseer om met onderdeel 1. en 2. gelijktijdig aan de slag de gaan.

  1. Stel duidelijke grenzen 

Als jij je grenzen kent, kun je deze ook uitleggen of aangeven bij je omgeving. Een vraag die hierbij kan helpen is: krijg ik hiervan energie of kost dit me energie? Nee zeggen, blijft moeilijk, maar nee zeggen en een uitleg of alternatief voorleggen is vaak makkelijker. Zoals, ik kan morgen niet maar ik kan overmorgen wel.

Een onderdeel van zelfzorg is, is als je je grenzen kent en ervoor zorgt dat deze worden gerespecteerd, je je gelukkiger zult voelen.

  1. Leer om jezelf te waarderen

Denk jij dat je goedkeuring van buitenaf nodig hebt? Besef dat jouw waarde niet afhangt van de mening van anderen.

Voor punt 3. en 4. geldt wees niet te streng voor jezelf!

Iets nieuws aanleren gaat met vallen en opstaan. Als je steeds deze stappen herhaalt, wordt het steeds makkelijker om deze manier van leven te integreren in je leven. Bij mij gaat het ook nog wel eens mis. Zoals laatst. Ik zou een rustige middag voor mijzelf hebben en was er op alle vlakken ook duidelijk aan toe. Belt mijn schoonmoeder dat haar schoonzus is opgenomen en het heel slecht gaat, zo maar uit het niets. Ze is die avond overleden. Dan ga ik er ondanks alles toch naar toe. En dat is ook prima. Maar ik heb wel gezorgd dat ik de volgende dag wat ik in mijn agenda kan schuiven om toch aan mijn hoog nodige ‘ontprikkeling’ en zelfzorg te komen.

  1. Acceptatie dat je je niet meer bent wie je was

Dit is en blijft moeilijk, en bij tijd en wijlen, ben ik er ook nog boos om. En ik weet ook dat er andere dingen voor in de plaats komen. En vechten tegen wat was, kost erg veel energie.

Ik zou adviseren wees even boos, verdrietig of wat dan ook.

Wegstoppen is niet handig, want dat kost veel energie die je zo hard nodig hebt. De kunst is om het er te laten zijn, het te doorvoelen en dan weer verder te gaan. Het lukt mij steeds beter.

  1.  Om hulp vragen

Er zijn behandelingen over hoe je het beste kunt omgaan met overprikkeling. Zoals hoe plan je het beste je dag of zet je mindfulness in. Maar ook trainen van je aandacht en onderzoeken welk externe filters voor jou geschikt zijn, zoals het gebruik van noise cancellation. Of het maken van je afspraken in een prikkelarme omgeving.

Lukt het naar aanleiding van deze tips nog niet helemaal?! Neem dan contact met mij als mental coach op dan kunnen we samen bepalen of ik je bij je zelfzorg kan helpen.

 

Groetjes Wendy