Balans lichaam en geest

 

Jezelf terugvinden na medisch traject

Je medische traject rondom je (chronische) ziekte is “klaar” en ja, dan sta je er “alleen” voor.

Tijdens het medische traject is bij de specialisten voornamelijk jouw fysieke lichaam in de aandacht en soms het mentale herstel. En nu het medische traject rondom je (chronische) ziekte redelijk in beeld is of in een wat rustiger vaarwater terecht is gekomen, ben je toe aan de volgende stap.

Je bent niet meer wie je was, maar de wereld om je heen is nog precies dezelfde. Hoe beweeg je je in deze wereld?

Lichaam en geestelijke balans

Je lichaam weet al lang dat je niet meer dezelfde bent, maar veelal is gevoel en gedrag op dit moment nog niet op elkaar aangepast. Resultaat is dat je doorgaat op de voet zoals je was voor je ziekte met vaak als gevolg, frustratie en verdriet. Dit leidt uiteindelijk tot een verergering van de  medische klachten van je ziekte en vaak verergering van chronische vermoeidheid en overprikkeling. Want lichaam en geest zijn één.

Hervinden van je balans

Veelal wordt daarna op zoek gegaan naar een oplossing voor deze medische klachten.

Omdat de medische begeleiding er niet (meer) is, worden allerlei therapieën gestart. Sommige met resultaat, anderen niet.

Zelf heb ik heel veel therapieën gevolgd en ik weet dat deze veel beter tot hun recht hadden gekomen als ik eerst de stap had gemaakt in het rouwproces van aanvaarding. Ik wilde niet inzien dat ik niet meer ben wie ik was. Verlies van gezondheid is namelijk het doorlopen van een rouwproces.

Op het moment dat ik mezelf had aanvaard, dat duurde maar liefst 5 jaar, wist ik pas precies wat ik nodig had aan hulp en therapieën. In die vijf jaar deed ik alles vanuit de overlevingsstand (in mijn geval vechten). En wat heeft mij dat veel energie, tegen muren oplopen, boosheid en frustratie opgeleverd. En wat heeft het veel geld gekost aan de veelheid aan therapieën.

Als je een je (chronische) ziekte negeert, is deze meer aanwezig dan ooit. Immers wat je aandacht geeft groeit.

Wat kan je doen om weer voluit te leven?

Zoals ik het heb gedaan, zo hoeft het niet zo te verlopen. Als je beter weet wie je geestelijk en fysiek bent na dit medische proces, ontstaat er een betere balans in lichaam en geest. Dit kan je doen door te onderzoeken wat je belemmert om de stap van aanvaarding/acceptatie te maken en kan je werken aan wat er wel is en welke kwaliteiten je nog meer in je hebt om een structurele verandering in te zetten.

Je klachten zullen er altijd zijn, die kunnen niet worden weggenomen maar door aanpassingen bijvoorbeeld in je dag/week indeling, het leren vragen om hulp, het herkennen van je grenzen verleg je de aandacht naar VOLUIT leven in plaats van leven met de rem erop.

Zet je leven niet op pauze als je een (chronische) ziekte hebt. Daar is het leven te mooi voor.

Want je bent veel meer dan je klacht, maak van je klacht je kracht.

START JE WENDING!

Hulp in schakelen van een mental coach?

Als je denkt dat je hulp nodig hebt om deze balans te (her)vinden? Neem dan contact me op voor een vrijblijvend gesprek.

Of kijk op mijn dienstenpagina voor meer informatie: wending-mentalcoach.nl

 

 

Balans