Dat de natuur stress vermindert en voor meer ontspanning zorgt, was al bekend. Maar nog niet dat alleen al ernaar kijken, helpt om negatieve gedachten en gevoelens beter te verwerken. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Daphne Meuwese, die op 27 januari aan de Vrije Universiteit Amsterdam promoveerde.

Dat de natuur herstellende kwaliteiten heeft, komt waarschijnlijk doordat het direct een positief gevoel ontlokt. Dit proces gaat zo snel dat de natuur al binnen vijf minuten een positieve invloed heeft op hoe je je voelt en meer ontspanning geeft. Als mensen last hebben van somberheid of met zichzelf worstelen, dan kan de natuur zelfs extra helpen. Dat komt waarschijnlijk doordat mensen op die momenten onbewust extra gevoelig zijn voor dingen die kunnen helpen, in dit geval de positieve werking van natuur. Het is niet perse nodig om zelf in de natuur te zijn. Het kijken naar bijvoorbeeld een video over natuur werkt positief en zorgt al voor meer ontspanning.

Tegenwoordig geven veel mensen aan dat ze te druk zijn. Ze hebben moeite om in de hectiek van het leven tussendoor goed op adem te komen.Bij niet op tijd ingrijpen liggen problemen, zoals een burn-out op de loer. ‘Een natuurbreak van vijf minuten vermindert al stress. De oproep voor meer ontspanning is om elke dag even de natuur in te gaan, of er in ieder geval even naar te kijken. Ook werkgevers worden aangemoedigd dit te stimuleren bij hun werknemers. En als het buiten niet zo uitnodigend is, kun je altijd nog een video van het bos opzetten.’ Bron: Vrije Universiteit Amsterdam.

Hoe mooi is dit! En voor iedereen toegankelijk. Heb je meer nodig dan alleen een wandeling omdat je bijvoorbeeld niet wil leven met de rem erop door je chronische ziekte? Neem dan contact met mij als mental coach op voor een vrijblijvend gesprek.

 

Groetjes Wendy